Monday, May 30, 2011

Nikon D3000 vs. CANON EOS 1000D

Lamanya tak keluarkan camera ni rindu pulak nak ambik gambar pakai camera jenis DSLR ni ha ha
oleh kerana kesibukan yang melanda diri minat untuk ambik gambar pakai camera DSLR lenyap macam tu aje and one more thing mars mello ni jenis malas nak angkat benda berat kalau mars mello snap gambar makanan yang mars mello update kat blog mars mello akan pakai camera sony DSC-T900 ke mana mars mello pergi camera tu memang "sentiasa standby dalam handbag" he he.
Tapi sejak akhir- akhir ni minat untuk photoshoot guna camera DSLR timbul kembali HA HA nak tahu tak sebab dia? Okay, mars mello bagi tahu ya. SHHHh tak nak secret - secret lagi he he setiap kali mars mello click blog chybeelila.com and review gallery beliau masa mars mello join contest yang beliau anjurkan baru - baru ni minat untuk keluarkan camera DSLR tu datang balik! LOL believe it or not? ha ha ha. But hey I'm telling the truth here there's no point to lie about it.
Tadi mars mello keluar kan camera DSLR mars mello Nikon D3000 dan CANON EOS 1000D kenapa ada dua? banyaknya.. Actually masa beli kedua camera ni mars mello baru aje belajar guna camera jenis DSLR ni, so my hun pun tak nak peningkan kepala dia takut nanti bila dah beli nikon , camera canon pulak yang best. SO, my hun pun buat keputusan untuk beli keduanya  thanks sweethearts muacks. But you know when you already try both then you start comparing which one from this two is better? to me kalau baru nak belajar ambik gambar for basic learning la katakan boleh lah pakai camera macam ni, sebab tak berat sangat lens dia pun tak lah mahal sangat sampai mencekik darah kan?. Tapi sejak akhir - akhir ni bila tengok camera cik chybee iaitu Nikon D90 mars mello rasa nak cuba pakai camera tu pulak ROFL kenapa? nak tahu sebab dia tak? The reason is after reviewing chybee's gallery I start to think that nikon give's a good quality pictures ARGGGGGhhhh..  Bila lah mars mello boleh beli nikon D90 kan? hopefully my hun can get me one HA HA HA tapi mesti dia akan tanya mars mello, camera NIKON D3000 dan CANON EOS 1000D tu nak letak kat mana? Then I pun jawap, takpe sayang kita simpan aje camera tu buat collection HA HA HA.. OMG my hun sure will kill me if i said this to him. But I want............. a new DSLR, I want NIKON D90.... ROFL!!

8 ✿Have something to say? ✿:

Chybee said...

hehe...glad I could bring back your passion! hehe...so far I didn't felt like leaving my D90 behind. hehe...tp betullah. berat nk bawa ke hulu ke hilir. it's good bila ada bodyguard nk bawak perkakas segala. hahaha... If you really wanna buy a new one, you could consider maybe selling your current DSLR. hari tu dah fikir2 nk tambah lens tapi macam xcukup duit. huhu...so simpan niat dulu. and yeah...why not maybe invest in a good lens? tu lg better dr beli dslr baru rasanya

Mars Mell-o said...

chybee: actually camera jenis DSLR ni memang mencekik darah, haha lens dia lagi mahal dari camera. kalau betul minat untuk photography ni, walaupun lens mahal tetap juga akan keluar duit kan?
Btw i have a questions.. D90 bagus tak? he he sebab mars mello rasa nak cuba nikon D90..

oh ya, kalau jual camera lama mello ni pun rasa macam sayang la, sebab value dia dah tak sama macam mula beli dulu.. simpan lagi bagus.. mana lah tahu esok lusa rindu pulak camera lama haha adoi.. tak kan beli lagi kan?

boleh tanya sikit tak chybee kalau diberi pilihan untuk tukar camera model apa yg chybee rasa terbaik he he he boleh chybee bagi tips sikit pasal pengunaan camera kat mello yg tak pandai sgt ni

Rose Johari said...

eh...kebetulan pula...smlm rose & kwn2 pon sembang pasal DSLR ni juga dkt twitter =)

Mars Mell-o said...

rose: kebetulan he he he topic yg sama =D

strategicintelligence said...

Sayang abg rasa camera syg yg lama kita simpan buat collection utk anak2 kita nanti atleast nanti bila dia dah besar dia ada camera antik hehehehe......nanti kita tgk D90 klu ok kita belilah atau kita cari camera yg paling terbaik dan terhebat...

Mars Mell-o said...

hun: yup betul tu , kita buat colletions hahaha nnt sayang belikan D90? wow!!!! tak sabar ni..yay!!!

Chybee said...

banyak je camera lagi better than D90 but so far utk chybee ni ok la. canggih2 sgt but takde masa nk improve skill photography susah juga kan. heee... if beli D90 nanti, make sure baca manual dia (or tgk video lg senang :p) Bila dah kenal camera br senang nk setting.

try tgk website ni. http://kenrockwell.com/tech/basics.htm#rex
banyak info psl photography :)

Mars Mell-o said...

chybee: yup betul tu..haha mello tgk tuto dia kat youtube aje...:D he he thanks for the info sweety!

Post a Comment

   
 

Till The Shiny Day Copyright © 2013 Design by Riesha Myeiszell | Till the shiny day